Akármilyen szépek, és boldogítóan finomak a cupcake-jeim, szerettem volna ezt több okból is, egészséges változatban kipróbálni. Egy kis baráti segítséget igénybe véve, új alapanyagokkal felszerelve láttam neki a legújabb adagnak.
A tésztát ún. alakor lisztből készítettem, amit akár gluténérzékenyek is fogyaszthatnak, édesítő gyanánt pedig nyírfacukrot használtam.
A már ismert alapreceptet a következőképpen módosítottam:
125 gramm liszt helyett fele-fele arányban teljes őrlésű bio alakor ősbúzalisztet∗ és bio alakor ősbúza finomlisztet∗∗ használtam. Cukor helyett nyírfacukorral édesítettem, az eredeti recept szerinti 125 gramm mennyiségben. A vaj esetében pedig igyekeztem csökkentett zsírtartalommal könnyíteni a végeredményen.
A megsült cupcake tésztája meglepően légies és könnyű lett, pedig a teljes kiőrlésű gabona miatt tömörebbre számítottam.
A tetőről később...
∗ - teljes őrlésű bio alakor ősbúzaliszt (gluténérzékenység, paleolit táplálkozás)
Az alakorban lévő glutén nem tartalmaz alfa-gliadint, szemben a a mai modern búzákkal. Ezért a legtöbb gluténérzékeny ember számára biztonságos, nem okoz allergiás reakciókat.
100 gramm: energia 351 kcal / szénhidrát 61,4 g / fehérje 15,8 g
∗∗ - bio alakor ősbúza finomliszt
100 gramm: energia 334 kcal / szénhidrát 66,5 g / fehérje 13,4 g
Forrás: a termékek csomagolása
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.