2012. szeptember 22., szombat

Puncs és egyéb finomságok

Nem múlik el úgy hétvége, hogy újdonságokkal ne próbálkoznék... a szakácskönyvből, weben lelt receptek megvalósítása kevésbé vonzó számomra, mint mindig újabb és újabb ötleteket kipróbálni. 


Van egy rendelésem narancsos csokis cupcake-re - nagy kihívás, anyukám rendelte. Kölnből hoztam pár finomságot ehhez, de speciális fűszerek, hozzávalók nélkül is minden bizonnyal tökéletesen megvalósítható.

Narancsos csokis cupcake puncs glazúrral

alap cupcake receptből indultam ki, hozzáadtam:
- 2 csapott evőkanál holland kakaóport
- 2 evőkanál jó minőségű narancslét 
- 2 csapott evőkanálnyi kandírozott narancshéj, amit apróra vágtam
- egyéb adalékok: narancsos-gyömbéres cukorkeverék, narancsos kakaópor - ezek helyettesíthetőek: narancshéjlikőrrel (Cointreau), reszelt narancshéjjal, illetve annak csepegtetett nedvével (én is próbálkozom még, mivel lehet ezt a nüansznyi zamathatást elérni) 
200 fokon 15 perc alatt sütöttem készre. 
A tetejét - szégyen fejemre - Manner puncsglazúrral borítottam.

Lívi-süti Fekete-erdő cupcake
  
a kiindulópont ezúttal is az alapreceptem volt, és amit hozzátettem:
- 2 púpozott evőkanál holland kakaópor
- 1 bögre meggy, amit pürésítünk (én most fagyasztottat használtam) - ennek fele került a tésztába, fele kerül majd a tetőre
Ezt is 200 fokon és 15 perc alatt sütöttem.
A tetőre felhasználtam:
- 1 csomag hidegen készíthető csokoládépuding (hozzá tej, de a csomagoláson szereplőnél kicsit kevesebb, hiszen a meggy is leves, illetve jobb, ha kicsit sűrűbb lesz a krém)
- a fent említett pürésített meggy (a meggyadag fele)
- 1 evőkanál amarettolikőr vagy amarettoszirup
Habzsákkal tettem a cupcake tetejére, ráadásként egy szem házi készítésű amarena meggydarabbal díszítettem. 

Mákos cupcake puncs tetővel

Már mondanom sem kell, hogy az alapreceptből indultam, de mégsem teljesen... Vettem az alapreceptet, de a 125 gramm vaj és cukor mellé járó 125 gramm lisztet felosztottam, tehát egyben az egész folyamat:
- 125 gramm szobahőmérsékletű vajhoz
- 125 gramm cukor, majd
- 2 tojás, aztán
- 1 teáskanál vaníliaaroma 
- 60 gramm liszt
- 65 gramm darált mák
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál tej
Továbbra is 200 fokon és 15 percig sütöm, majd rá a puncsglazúr.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...