Három alapot és két tetőt készítettem, egyelőre nehéz eldöntenem, melyik a nyerő.
Elsőként az almából készítettem egy fahéjas főzetet, ezt részben a tésztához, részben a tető készítésekor alkalmaztam. A tészta készítését az alaptésztával kezdtem, amit 3 egyenlő részre osztottam (1 adag kb. 160 gramm lesz), hogy kis mennyiségben próbálkozzak a további ízesítéssel.
Az alaptészta, amit használok:
- 125 dkg vaj
- 125 dkg cukor
- 125 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 evőkanál tej
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabirkabóna
- ráadásként 1 teáskanál vaníliaaroma
200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
És akkor részletesen a mai változatok:
"Livi-made almás-fahéjas cupcake Nr.1."
az alaptésztába (ami, mint írtam egy 12 darabos adagnak az egyharmada) 1 teáskanál fahéjat kevertem.
Fahéjas almaszósz
5 lédús almát apró darabokra vágtam, majd megpároltam a következők felhasználásával:
- 3 evőkanál cukor
- 25 gramm vaj
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 2-3 evőkanál víz
- fahéj ízlés szerint - én sokat használtam, nagyon szeretem
Lassú tűzön megpároljuk, majd fedő nélkül, nagyobb lángon sűrítjük (a lé elfő).
"Livi-made almás-fahéjas cupcake Nr.2."
Az alaptésztához 2 nagy evőkanál pürésített fahéjas almaszószt tettem. Mivel az állaga jelentősen hígult, kb. 2 púpozott evőkanál liszt hozzáadásával állítottam be a megfelelő sűrűséget. Tapasztalataim alapján a jó cupcake tészta krémes, kicsit habos, a kanálról már nem folyik le.
"Livi-made almás-fahéjas cupcake Nr.3."
Ez viszonylag egyszerű alaptészta maradt, még egy kis vaníliával fűszereztem, majd a kapszliba adagolt tészta tetejét az almaszószból válogatott szép cikkelyekkel fedtem.
És a tetőkről; a kész cupcake-re egyrészt a fahéjas almaszószt adagoltam, másrészt készítettem egy igen egyszerű habos változatot:
1 merőkanál fahéjas almaszószhoz kb. ugyanennyi felvert növényi habot kevertem, lazán összeforgattam, és fagylaltos kanállal a cupcake-re helyeztem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.