A narancs, mint ízesítés hónapokkal ezelőtt beakadt nálam - ezt el kell ismernem. Ezúttal viszont csoki vagy kakaó nélkül szerettem volna kóstolgatni. Szerintem valami csodás darab született.
Mind a tészta, mind a tető narancsos, kellően karácsonyias, fűszeres.
Narancsos, fahéjas cupcake narancsos krémtetővel
a tésztához:
- 125 gramm szobahőmérsékletű vaj
- 150 gramm liszt
- 100 gramm barna cukor
- 2 tojás
- 1 narancs leve (kb. 1 deci)
- finom fahéjas kristályukor ízlés szerint, nálam ez 2 evőkanál
- vaníliás cukor szintén ízlés szerint, én 2 teáskanálnyit tettem bele
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
tetőhöz:
- 100 gramm barna cukor
- 1 narancs leve (kb. 1 deci)
- vaníliás pudingpor (hidegen készíthető ezúttal jobb)
- 1,5 dl habtejszín
- 1,5-2 dl tej
- 2 evőkanál habfix vagy zselatinfix
A tésztához a cukrot és a tojást habosra, világosra keverem géppel. Ebbe jön a lágy vaj, majd adagolva a liszt. Ezt követi a narancslé, majd a sütőpor és szódabikarbóna. A 2 fajta cukrot a végére hagytam, hogy legyen lehetőség kóstolgatni. A fahéj és a narancs, már csak, ha az illatukra gondolunk, kitűnő párosítás. Én szeretem a fahéjasat, de itt nem sima fahéjat, hanem "higított", fahéjas cukrot használtam. (Ha csak fahéjat tennék bele, az egy csapott evőkanálnyi lenne.) A kész masszát 200 fokon légkeveréssel 15 perc alatt készre sütöttem.
A tetőhöz egy narancs levéből és a cukorból szirupot főztem. Míg készült, egy vaníliapudingot habosra kevertem 1,5 deci tejjel, majd hozzáadtam a tejszínt. Az elkészült narancsos szirupot folyamatosan adagoltam a krémhez, folyamatosan ellenőrizve annak állagát, ízét. A végcél egy jellemzően narancsos, de tejszínes, lágy krém volt. (Legközelebb mascarponeval fogom csinálni, úgy lesz a tökéletes.)
A krémet habzsákkal tettem a cupcake tetejére, és a karácsonyi hangulatot fokozandó, zöld marcipánból kis fenyőfát formáztam, amit ráadásként aranyfestékkel színeztem.
A fenti tésztamennyiségből 14-15 darab született.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.