Gyerekeim sem a zserbót, sem a mézest nem tüntetik ki kitörő lelkesedéssel, ezért minden jeles ünnepre (nem csak karácsonyra) kötelező jelleggel valamilyen epres süteményt kell csinálnom. Így született ez a mai darab is:
Nem akartam beletörődni, hogy egy újabb epres (esetleg málnás) sütit csinálok, szerettem volna az ünnepi asztalra annak megfelelő sütit tenni. A gyümölcs mellett a túró nálunk a visszatérő alapanyag, ezekből hihetetlen mennyiségben kreáltam már újabbnál újabb finomságokat.
Kezdjük tésztával; csíkos piskóta
a hagyományos arányokat vesszük, azaz
- 6 darab tojás
- 120 gramm kristálycukor
- 120 gramm liszt
sütőport nem használunk
A tojás sárgáját a cukorral habosra, világosra keverjük. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. A két elegyet összeforgatjuk, majd beleszitáljuk a lisztet. Ennyi az alaprecept. A kész tésztából 2 edénybe, egyenként 1 jó nagy adag merőkanálnyit kiveszünk. Ezeket piros és zöld ételfestékkel színezzük meg (én Wilton zselés színezőt használtam, ebből kb. 1 teáskanálnyit használtam).
A kész, színes tésztát habzsákba töltjük, és a tepsiben sütőpapírra adagoljuk, átlós alakban, a két színt egymás után. Ha ezzel megvagyunk, úgy negyedórára mélyhűtőbe tesszük.
Kivesszük a hűtőből a fagyott csíkokat, és rátöltjük a maradék, színezetlen tésztát. Szépen elegyengetjük, és mehet a sütőbe. 10-15 perc alatt készre sütjük, 180 fokon.
Az elkészült tésztát rácson kihűtjük, majd elkezdjük a formához darabolni. Én egy szögletes sütőformát használtam a kész sütihez, de legegyszerűbb egy őzgerinc. Először a tetőt vágjuk ki, úgy hogy a piskóta széléhez igazítjuk a formát, és késsel körbevágjuk. Eztán következik maga az alagút; a forma hosszát kell vennünk, illetve azt a szélességet, amennyit az ív felvesz. A maradék anyagból két véget vágunk (én téglatestet, de őzgerincnél 2 félkört kell), de ezt akár el is lehet hagyni.
A formát az ívvel és a véggel kibéleljük a képen látható módon, és ebbe kerül a töltelék. Ezúttal egy túrókrémet és egy bogyós gyümölcs zselét készítettem (recept alább). A piskótára vékony réteg gyümölcszelét töltöttem, majd ráadagoltam a túrókrémet. A végén a tetővel lezártam, és mehetett a hűtőbe.
Nagyon egyszerű túrókrém
1 zacskó hidegen készíthető vaníliapuding (én Arankát használok)
250 gramm túró
2,5 dl tej
1 narancs (vagy citrom) reszelt héja
szükség esetén zseléfix
A kikevert pudingba belekeverjük a túrót és a citrushéját, és már kész is. Ha túl lazának érezzük, tegyünk bele zseléfixet (vagy zselatint).
Bogyós gyümölcs zselé
(abban a mennyiségben, ami a tortához kell)
1 bögrényi gyümölcs (én most Frosta mirelit bogyósgyümölcsöt használtam)
fél deci amarettoszirup (ez helyettesíthető sima cukorral vagy mézzel)
Ezt lassú tűzön összefőzzük, pépesítjük, sűrítjük, szükség esetén mézzel vagy cukorral még édesítjük, de a tészta édes, a túró szintén, így jól jön kis fanyar íz. Az alagúthoz sima, sűrű házi lekvárral is helyettesíthetjük természetesen.
Azt, hogy végül hogy néz ki az alagút, feldíszítve, az ünnepi asztalon - majd holnap kiderül...
Azt, hogy végül hogy néz ki az alagút, feldíszítve, az ünnepi asztalon - majd holnap kiderül...
Ezzel kívánok boldog karácsonyt, ízletes ünneplést! ;-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.