A desszert.eu receptjéből indultam ki.
A saját változatomban a narancsot nem klasszikus módon pucoltam meg, hanem csak a szép, narancsszínű héjat szedtem le zöldségpucolóval. Így nem kellett azon gondolkodnom, mennyi fehér részt is kell leszednem, és vajon mennyi az annyi, amitől még nem lesz keserű a végeredmény.
Tény, hogy így kevésbé szabályos darabok születnek, és utána picit nehezebb is dolgozni vele, de a végeredmény annyira perfekt, hogy kit érdekel.
A narancshéjat egy éjszakára beáztattam hideg vízbe, annyira, hogy ellepje.
Másnap leszűrtem a héjat, és hosszában felcsíkoztam, de ez a lépés akár el is hagyható. Ezt követően vízet forraltam, amikor már szépen lobogott, beledobtam a narancshéjat, innentől kezdve 5 percig főztem. Kicsit viaszos színű narancshéjat fogunk kapni.
A hivatkozott recept hozzávalói alapján jártam el, de ettől is nyugodtan el lehet térni, ugyanis a narancs héja így annyira vékony, hogy semmiképpen nem órákig fog tartani, míg megpuhul. Tehát egy cukorszirupot készítettem, amiben 1 egység cukorhoz 2 egység víz tartozik. Nálam ez (a narancshéj súlya kb. 250 gramm volt) fél kilo cukor és 1 liter víz volt, de a végeredmény ismeretében ez bőven elegendő feles mennyiségben.
A forrásban lévő cukorszirupba beletettem a narancshéjat, és addig főztem lassú tűzön, amíg a héj megpuhul. Nálam ez kb. 10-15 perc volt. Folyamatosan figyeltem, kevergettem.
A megpuhult narancshéjat rácson lecsöpögtettem, és kihűtöttem. Amikor már láthatóan száraz volt a héj, belga csokit melegíttem (65%-ost), és ebbe mártottam bele a narancshéjakat, hol teljesen, hol csak részben.
A narancshéjból egy kisebb adagot nem mártottam, épp csak meglocsolgattam a csokival, így csokis is, de a narancs íze mégis erőteljesebb maradt.
Nekem ez az egyik kedvenc édességem, és mivel ez is mennyeien sikerült, biztos jó párszor nekiállok még...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.