Annak tükrében, hogy órákat vagyok képes szórakozni egy tortadíszítéssel, nem tűnik túl hihetőnek, hogy a konyhai pepecsmunkához mégis lusta vagyok. Narancsot pucolni, aztán aprólékosan kiszedni a fehér héjat, 10 kilo narancs birtokában, nem tűnik gyors vállalkozásnak. Így aztán megpróbálkoztam egy lusta változattal, és láss csodát, sikerült.
A narancsot ugyanis kifacsartam. A levét, valamint a facsaró rácsain megmaradt gyümölcshúst használtam fel. A fehér résszel így nem sok melóm volt. (Ha nem facsarjuk egészen a fehér héja húsába, akkor a keserű részek alig-alig kerülnek bele.)
A facsart narancs levét lemértem, és feleannyi barna cukorral, valamint a gyümölcshússal bővítve lassú tűzön elkezdtem összeforralni. Jó sok idő eltelt (kb. 1-1,5 óra) mire a lé elfőtt, és a gyümölcs zselés állagúra sűrűsödött. Ekkor még kis fahéjjal ízesítettem. Még egy rottyantás, és kész.
Főzés közben azt a néhány fehér héjdarabot kihalásztam, ami mégis belekerült.
Nem tudom, máshol mennyi narancslekvár fogy, nálunk annyira nem sok. Egy kis üveg lekvárhoz kb. 4 narancs ad elegendő alapanyagot.
Amit felhasználtam:
4 db narancs
250 gramm barna cukor
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.