Meséltem már róla, hogy március során 4 alkalommal az én receptjeim szerepelnek a Like magazinban. A megtisztelő felkérést nagy odafigyeléssel és alapos válogatással akartam meghálálni. Részint ezért is született meg a kokárdás sorozat, de szerettem volna, ha valami XIX. századi finomságot is be tudok mutatni. Mivel nekem ilyen klasszikus süteményeim nem nagyon vannak, kutattam kicsit a témában.
És itt kell bemutatnom egy nagyszerű oldalt, ahonnan én is ihletet nyertem, a Reformkori konyha blogot. Fantasztikus sütemények és nagyszerű receptek, nem mellesleg csodás képek sorakoznak a szerző oldalán. Ajánlom figyelmetekbe!
Szóval itt találkoztam a Jókai tortával, ami egy csokoládé- és narancshabos sütemény. Megtetszett, de márciusban még sem fogok narancstortát készíteni, hát érkezett az eper, ami itthon a legkedvesebb süteményhozzávaló.
Az a cikkből is kiderül, hogy a piskóta recepjét ő is Lajos Mari gyűjteményéből emelte át. Én is ezt használtam. A csokoládés krémet meghagytam, a narancsosat pedig epressé alakítottam. Ahogy a karamelltetőt sem hagytam meg, az eperhez már nem éreztem annyira jó párosításnak.
Csokis-epres habostorta homage á Jókai torta
a tésztához:
- 100 gramm liszt
- 80 gramm keményítő
- 20 gramm holland kakaópor
- 2 teásaknál sütőpor
- csipet só
- 4 evőkanál hideg víz
- 6 tojás
- 180 gramm cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
A lisztet, keményítőt, sütőport és kakaót elkeverem. A tojásokat szétválasztom, és elkezdem a fehérjét felverni, közben apránként hozzáadagolom a sót, a cukrot és a vízet. Majd egyenként a tojások sárgáját. Ezt követően az elsőként összekevert száraz anyagokat beleszitálom a fehérjés elegybe, nagyon lassan, óvatosan, de alaposan elkeverem.
Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm, és 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben készre sütöm, úgy 25 perc alatt. A sütőpapírt még frissiben leszedem, majd rácson hűtöm, pihentetem.
Ekkor kezdem el összerakni a krémeket.
a csokis habhoz:
- 70 gramm étcsokoládé
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 3 evőkanál porcukor
- 3 deci tejszín
- 14 gramm zselatin fix
epres habhoz:
- 400 gramm mirelit eper
- 4 evőkanál porcukor
- 2 deci tejszín
- 10 gramm zselatin fix
A csokis habhoz először vízgőz felett megolvasztom az étcsokoládét. Közben elkezdem felverni a tejszínt. A tejszínhez hozzáadagolom a kakaót, porcukrot és fixet, majd a végén lassan belecsurgatom a csokit.
Ezt a rész érdemes a sütés előtt elkezdeni, mert az epres habhoz először házi eperszószt készítünk, nagyon egyszerűen. Az epret egy lábosba tesszük, rászórjuk a porcukrot. Hagyjuk kis lángos felolvadni (nem kell forralni), majd összeturmixoljuk. Hűtőbe tesszük.
Amikor a torta már hűl, összerakjuk a habot. A tejszínt elkezdjük felverni, jön hozzá a fix, majd az eperszósz. Az eperszószból nem kell az egészet beletenni (a maradék a tetőhöz kell majd), elegendő úgy 2 deci.
Ha mindennel megvagyunk, a piskótát három egyenlő részre osztjuk. Az alsót csokihabbal kenjük meg, a felsőt pedig eperhabbal. Az eredeti felállásban az egészet a csokival kéne bevonni (ezt is ki lehet próbálni), de én az eperre szavaztam. Ha a tortát bevontuk, hűtjük.
a tetőhöz:
- az elkészült eperszósz maradéka
- tortazselé, lehetőleg piros (Dr. Oetker expressz tortazselé például)
A tortazselét elkészítjük, majd 3-4 evőkanálnyit belekeverünk az eperszószból. Rákanalazzuk a tortára, és újra hűtőbe tesszük. Minden bizonnyal le fog folyni a torta oldalán, de ezt akár rajta is hagyhatjuk, vagy hűlés után könnyedén leszedjük.
Az utolsó művelet a tetszőleges díszítés. Kerülhet rá habrózsa, eper (akár a zselézés előtt), ízlés és kedv szerint. Én egy nagyon egyszerű, de macerás utat választottam, csokiforgácsokkal raktam ki a torta szélét, majd pár szem eper került középre.
Ünnepi hétvégére reformkori sütemény - jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.