Hetekkel ezelőtt a fejembe férkőzött egy gondolat, hogyan tudnám a bodzát valami új formában becsempészni a süteményeim sorába. A bodzavirág illatát szerettem volna viszontlátni, viszontízlelni valahogy... első körben (mert, megígérhetem, hamarosan lesz folytatás) bodzahabot készítettem.
Kedvenc piskótám receptjét vettem, mert pontosan arra a lágy, omlós, vajas tésztára vágytam ennél az összeállításnál. Megbolondítottam fahéjas meggyel, illetve bodzás tejszínhabbal. De íme részleteiben...
a tésztához:
8 kis süteményhez
225 gramm vaj
225 gramm cukor
4 tojás
225 gramm liszt
4 teáskanál sütőpor
2 teáskanál vaníliakivonat
kb. 2 evőkanál tej
a meggyhez:
2 csésze megy
kb. 4-5 evőkanál fahéjas cukor (vagy fahéj és cukor ízlés szerinti keveréke)
a bodzahabhoz:
1-1,5 deci bodzaszörp (optimális esetben házi készítésű)
fél liter habtejszín
csöpp citrom
A meggyet kimagazom, egy laposabb tányérban megszórom a fahéjas cukorral. Kicsit összetöröm, összevagdosom, hogy valami levet eresszen, majd állni hagyom.
A tésztához a vajat a cukorral a konyhai gép dagasztókarjával habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a tojások sárgáját. A lisztet vegyítem a sütőporral, és a vajas-tojásos elegyhez adom. Hozzáadom még a vaníliát és az igény szerinti tejet. Ha kész a lágy, könnyű esésű keverék, a tojások felvert habjával óvatosan fellazítom.
A tésztát kis, kivajazott falú formákba töltöm, majd a tetejébe beledugdosom a meggydarabokat.
180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöm. Még melegen kiveszem a formából, és nagyon óvatosan rácsra teszem, hűlni hagyom.
Tálalás előtt elkészítem a bodzahabot. Hideg habtejszínt elkezdem géppel felverni, miközben lassan belecsurgatom a bodzaszörpöt. Érdemes lassan adagolni (nem is feltétlen a teljes, jelzett mennyiséget) míg elérjük a kívánt ízélményt. Kis facsart citromlével teljesebbé tehetjük az ízhatást. Ha a habot nem rögtön fogyasztjuk, habfixálóval javíthatunk a későbbi állagán.
Pazar párosítás, annyit mondhatok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.