Az alföldi túrós lepényt picit feljavítottam, és több túróval töltöttem meg. Ha az eredeti receptre* gondolok, a finom túrókrém jut eszembe, és a kapor, amivel sokan készítik, amit finoman szólva nem szívlelek (talán az egyetlen fűszernövény, amit ki nem állhatok).
A tészházoz
- 250 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 40 gramm porcukor
- 2 tojás sárgája
- 3 evőkanál tejföl
- csipet só
A túrókrémhez (1.)
- 500 gramm túró
- 4 evőkanál tejföl
- 4 evőkanál porcukor (ízlés szerint, legyen édes, de nem túl édes)
- 3 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás sárgája
- 4 tojás fehérje (2 maradt a tésztánál)
- 6 evőkanál gríz
- citrom reszelt héja
A túrókrémhez (2., a tetejére)
- 3 evőkanál tejföl
- 1,5 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál gríz
- 1 tojás sárgája
A tésztát kézzel összegyúrom egy tálban, bucivá formálom, és legalább 1 órára állni hagyom a hűtőben. Ha az idő letelt, átgyúrom, körformára nyújtom, megszurkálom villával, és 175 fokos (légkeveréses) sütőben kb. 7-8 perc alatt félkészre sütöm.
A túrókrémhez (1.) a túrót összetöröm, összekeverem hozzávalókat, a fehérjét (4 db tojásból) habbá verem, és a kettőt elegyítem. Ha a tészta kész, még melegen a formába öntöm rá a túrókrémet. Ezt követi a tetőre a külön túrókrém (2.), mindent összevegyítek hozzá, és a túróra öntöm, majd elegyengetem. Visszateszem a sütőbe, és kb. 30 perc alatt készre sütöm. Akkor van kész, ha megnyomva nem marad ujjnyom a tésztán, illetve teteje aranybarna lesz.
A több fehérjétől lazább, levegősebb lesz a tészta, mint ha csak egy lapos lepényt csinálnánk, de az eredetit is megéri elkészíteni.
(*) Az eredeti alföldi túrós lepény receptje:
TÉSZTÁHOZ
- 250 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 40 gramm porcukor
- 1 tojás
- 1 evőkanál tejföl
- csipet só
TÚRÓKRÉMHEZ
- 250 gramm túró
- 2 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál cukor
- 1 tojás
- citrom reszelt héja
- 1 evőkanál gríz
TÚRÓKRÉM TETEJÉRE
- 1 tojás
- 1 evőkanál gríz
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál vaj (olvasztva)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.